Przejdź do głównej treści
Agedashi Tofu
Agedashi Tofu - tofu z bulionem rybnymAgedashi Tofu - tofu z bulionem rybnym
Kategoria: Azja

Agedashi Tofu - tofu z bulionem rybnym

Składniki

Tofu

  • Tofu (średnio twarde) 120 g
  • Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana – do panierowania
  • Olej o neutralnym smaku 240-320 ml 
  • Bulion dashi 80 ml 
  • Sos sojowy 10 ml
  • Mirin 10 ml

Dodatki

  • Rzodkiew daikon
  • Cebula szczypiorkowa (scallion)
  • Katsuobushi (suszone płatki bonito)
  • Shichimi togarashi (japońskie siedem przypraw)
Przygotowanie

Zawiń tofu 2-3 warstwami ręczników papierowych i połami kolejną płytkę na wierzchu. Odcedź wodę z tofu, ok. 15 min. Obierz i zetrzyj daikon, delikatnie wyciśnij wodę, zachowując trochę wilgoci. Pokrój cebulę szczypiorkową na cienkie plasterki. Umieść dashi, sos sojowy i mirin w małym rondlu, zagotuj, następnie zdejmij z ognia i odłóż na bok. Wyjmij tofu z ręczników papierowych i pokrój je na 8 kawałków. Rozgrzej olej do 175ºC w frytownicy lub w średnim rondlu. Posmaruj tofu skrobią ziemniaczaną, pozostawiając nadmiar mąki i natychmiast usmaż w głębokim tłuszczu, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Odsącz tofu na papierze.

Sposób podania:

Umieść tofu w misce do serwowania i delikatnie wlej sos bez zwilżania tofu. Udekoruj danie tartą rzodkwią, cebulą szczypiorkową, katsuobushi i shichimi togarashi.

Agedashi Tofu - tofu z bulionem rybnymAgedashi Tofu - tofu z bulionem rybnym
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Agedashi Tofu - tofu z bulionem rybnym
Czego szukasz?
Zamknij
Agedashi Tofu - tofu z bulionem rybnym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu