Przejdź do głównej treści
Kimchi Jjige - zupa z kimchi
Kimchi Jjige - zupa z kimchiKimchi Jjige - zupa z kimchi
Kategoria: Azja

Kimchi Jjige - zupa z kimchi

Składniki
  • Olej sezamowy prażony 1 łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir mielony 1 łyżeczka
  • Kimchi* 225 g
  • Gochujang (koreańska pasta chili) 1 łyżka
  • Sake lub wytrwane sherry 1 łyżka
  • Białe miso 1 łyżka
  • Sos sojowy 1 łyżeczka
  • Gochugaru (koreańskie płatki pieprzu) 1 łyżeczka
  • Sok z kimchi 120 ml
  • Woda 480 ml
  • Grzyby enoki 100 g (dno przycięte)
  • Grzyby shimeji 28 g (dno przycięte)
  • Tofu miękkie 397 g (kinugoshi tofu) odsączonego i pokrojonego w 2,5 cm bloki

    Dodatki
  • Szalotka 2 szt. (zielone części, pokrojone)
Przygotowanie

W małym garnku podgrzej olej sezamowy na średnim ogniu, gdy będzie gorący, dodaj czosnek i imbir. Mieszaj do wydobycia zapachu, ok. 30 sek, dodaj kimchi i smaż całość przez 2 min. Dodaj koreańską pastę chili, sake, miso, sos sojowy i koreańskie płatki czerwonej papryki chili, mieszając wszystko razem, aż do połączenia składników. Dodaj sok z kimchi i wodę, zagotuj. Dodaj enoki, grzyby shimeji i tofu, po czym gotuj całość 15 min.

Sposób podania:
Udekoruj danie szalotkami i podawaj od razu po przygotowaniu.

*W razie potrzeby kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa; dostosuj pikantność pastą chili i płatkami czerwonej papryki chili.

Kimchi Jjige - zupa z kimchiKimchi Jjige - zupa z kimchi
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Kimchi Jjige - zupa z kimchi
Czego szukasz?
Zamknij
Kimchi Jjige - zupa z kimchi
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu