Przejdź do głównej treści
Okonomiyaki
Okonomiyaki - placek z białej kapusty z sosamiOkonomiyaki - placek z białej kapusty z sosami
Kategoria: Azja

Okonomiyaki - placek z białej kapusty z sosami

Składniki

Ciasto:

  • Tempura 140 g
  • Sól morska – 2 g
  • Cukier – do smaku
  • Bulion dashi 50 ml
  • Jajo duże 1 szt. (50 g bez skorupki)
  • Marynowany czerwony imbir (beni shoga lub kizami beni shoga) - szczypta

Sos Okonomiyaki:

  • Sos okonomi
  • Majonez japoński
  • Katsuobushi (suszone płatki bonito)
  • Aonori (suszone zielone wodorosty)
  • Cebula szalotkowa
  • Marynowany czerwony imbir (beni shoga lub kizami beni shoga)

Dodatki:

  • Kapusta biała 740 g
  • Boczek wieprzowy krojony plastry – do przykrycia placka
  • Olej o neutralnym smaku
Przygotowanie

Ciasto
W dużej misce połącz tempurę, sól i cukier, dodaj dashi. Wymieszaj do połączenia składników, przykryj miskę folią i pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.

Sos
Połącz 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki keczupu i 3 1/2 łyżki sosu Worcestershire w małej misce. Wymieszaj wszystko razem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodatki
Odrzuć rdzeń kapusty, następnie poszatkuj liście. Pokrój plasterki boczku wieprzowego na pół i odłóż na bok.

Placek
Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj  jajko oraz imbir – całość dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników. Następnie uzupełnij ciasto o posiekaną kapustę, wymieszaj. Na dużej patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca (ok. 200ºC), rozprowadź ciasto w kółko (ok. 2 cm grubości). Na placek nałóż boczek wieprzowy, smaż pod przykryciem przez 5 min. Gdy dolna strona będzie ładnie zrumieniona, odwróć, przykryj ponownie i smaż przez kolejne 5 min. Odwróć placek po raz ostatni i smaż bez przykrycia przez 2 min.

Sposób podania:

Wyłóż placek na talerz, nałóż sos okonomiyaki pędzlem lub łyżką, dodaj japoński majonez zygzakowatymi liniami i posyp całość suszonymi płatkami bonito (katsuobushi). Opcjonalnie dodaj szczypior i marynowany czerwony imbir.

Okonomiyaki - placek z białej kapusty z sosamiOkonomiyaki - placek z białej kapusty z sosami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Okonomiyaki - placek z białej kapusty z sosami
Czego szukasz?
Zamknij
Okonomiyaki - placek z białej kapusty z sosami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu