Przejdź do głównej treści
Pierś z gęsi z makaronem udon w sosie gochujang
Nowość
Kategoria: Azja

Pierś z gęsi z makaronem udon w sosie gochujang

4 osoby
Składniki
  • pierś z gęsi z kością i skórą 2 szt.
  • makaron udon Asiya 400 g
  • groszek cukrowy Cook Premium 150 g
  • szczypiorek 10 g

Sos gochujang:

  • pasta gochujang 40 g
  • miód Simply Sweet 20 g
  • syrop kukurydziany 20 g
  • sos sojowy jasny LKK 30 g
  • olej sezamowy LKK 10 g
  • ketchup Horeca Aroma 40 g

Korzeń lotosu:

  • korzeń lotosu plastry 100 g
  • ocet ryżowy ZEN 30 g
  • sos sojowy jasny LKK 10 g
  • cukier 5 g
  • woda 20 g
  • olej do smażenia

Dynia w rokitniku:

  • dynia 200 g
  • rokitnik mrożony 100 g
  • cukier 20 g

 

 

Przygotowanie

W misce połącz pastę gochujang, miód, syrop kukurydziany, sos sojowy, olej sezamowy i ketchup. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Podziel sos na dwie części: jedną do glazurowania gęsi, drugą do makaronu.

Piersi z gęsi rozmroź, oczyść, dopraw solą i pieprzem. Umieść w torebkach próżniowych, zamknij i gotuj w kąpieli wodnej w temperaturze 57°C przez 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmij, osusz i glazuruj w przygotowanym sosie gochujang.

Udon rozmroź. Podgrzej drugą część sosu gochujang i wymieszaj z makaronem oraz groszkiem cukrowym. Całość zagotuj.

Usmaż plastry korzenia lotosu na rozgrzanym oleju, aż będą lekko chrupiące. Następnie zamarynuj je w mieszance: octu ryżowego, sosu sojowego, cukru i wody. Odstaw na minimum 15 minut.

Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w rokitniku z dodatkiem cukru, aż będzie miękka.

Na talerzu ułóż makaron udon wymieszany z groszkiem cukrowym i sosem. Dodaj plastry marynowanego korzenia lotosu oraz dynię w rokitniku. Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry glazurowaną pierś z gęsi. Całość posyp siekanym szczypiorkiem.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pierś z gęsi z makaronem udon w sosie gochujang
Czego szukasz?
Zamknij
Pierś z gęsi z makaronem udon w sosie gochujang
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu