
Nowość
Kategoria: Azja
4 osoby
Składniki
Sakiewki:
- zrazowa górna wołowa serce 600 g
- ser owczy Yayla 160 g
- pasta arachidowa Simply Sweet 30 g
- tahini 15 g
- garam masala 5 g
- sól i pieprz do smaku
- kolendra świeża 20 g
Sałatka z buraków:
- buraki kulki gotowane 200 g
- sos śliwkowy LKK 20 ml
- czarny ocet ryżowy 10 ml
- puree z malin Frutame 60 ml
- figa świeża 2 szt.
Dekoracja:
- kiełki groszku 20 g
- kwiaty jadalne 12 szt.
Przygotowanie
Serce wołowe pokrój w cienkie plastry o grubości około 3–4 mm. Rozłóż 5 plasterków obok siebie, tak, by wzajemnie na siebie nachodziły, tworząc płat na jedną sakiewkę.
Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj masło orzechowe, tahinę i garam masala. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Kolendrę zblanszuj przez kilka sekund we wrzątku, aby stała się elastyczna.
Na środek płata z serca nałóż porcję farszu. Zawiń całość w formę sakiewki. Zwiąż u góry sparzoną kolendrą.
Wymieszaj buraki z sosem śliwkowym, puree z malin i czarnym octem ryżowym. Ułóż sałatkę wokół sakiewek. Figi pokrój w cienkie plastry i rozłóż je wokół sałatki.
Udekoruj danie kiełkami groszku i jadalnymi kwiatami.

