Przejdź do głównej treści
Sakiewki z serca zrazowej z farszem z sera owczego, sałatką z buraków i figą
Nowość
Kategoria: Azja

Sakiewki z serca zrazowej z farszem z sera owczego, sałatką z buraków i figą

4 osoby
Składniki

Sakiewki:

  •  zrazowa górna wołowa serce 600 g
  • ser owczy Yayla 160 g
  • pasta arachidowa Simply Sweet 30 g
  • tahini 15 g
  • garam masala 5 g
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra świeża 20 g

Sałatka z buraków:

  • buraki kulki gotowane 200 g
  • sos śliwkowy LKK 20 ml
  • czarny ocet ryżowy 10 ml
  • puree z malin Frutame 60 ml
  • figa świeża 2 szt.

Dekoracja:

  • kiełki groszku 20 g
  • kwiaty jadalne 12 szt.
Przygotowanie

Serce wołowe pokrój w cienkie plastry o grubości około 3–4 mm. Rozłóż 5 plasterków obok siebie, tak, by wzajemnie na siebie nachodziły, tworząc płat na jedną sakiewkę.

Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj masło orzechowe, tahinę i garam masala. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Kolendrę zblanszuj przez kilka sekund we wrzątku, aby stała się elastyczna.

Na środek płata z serca nałóż porcję farszu. Zawiń całość w formę sakiewki. Zwiąż u góry sparzoną kolendrą.

Wymieszaj buraki z sosem śliwkowym, puree z malin i czarnym octem ryżowym. Ułóż sałatkę wokół sakiewek. Figi pokrój w cienkie plastry i rozłóż je wokół sałatki.

Udekoruj danie kiełkami groszku i jadalnymi kwiatami.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Sakiewki z serca zrazowej z farszem z sera owczego, sałatką z buraków i figą
Czego szukasz?
Zamknij
Sakiewki z serca zrazowej z farszem z sera owczego, sałatką z buraków i figą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu