Przejdź do głównej treści
Burger azjatycki z chilli
Burger azjatycki z kimchiBurger azjatycki z kimchi
Kategoria: Burgery

Burger azjatycki z kimchi

5 osób
Składniki
  • Burger wołowy 4 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Boczek parzony ze skórą 200 g
  • Sos sojowy 100 ml
  • Mirin 60 ml
  • Woda 250 ml
  • Kapusta pekińska 800 g
  • Ocet 80 ml
  • Cukier 65 g
  • Gochugaru 1 łyżeczka
  • Por 50 g
  • Marchew 60 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir 20 g
  • Ogórek 200 g
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Miód wielokwiatowy Simply Sweet 20 g
  • Papryczka chilli mała 1 szt.
  • Cebula 100 g
  • Awokado 250 g
  • Bułka hamburgerowa z sezamem Grano 4 szt.
  • Majonez Horeca Aroma Premium 160 g
  • Chrzan wasabi Zen 5 g
  • Kolendra kilka listków
  • Krewetka 16/20 surowa obrana z ogonem Sea Story 120 g
  • Frytki steakhouse – sugerowana porcja 100 g
Przygotowanie

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską pokrój w kostkę, dopraw dużą ilością soli i odstaw na kilka godzin. Z octu i cukru zagotuj zalewę, odstaw do ostygnięcia. Jabłko, por, marchew pokrój w romby, czosnek i imbir zetrzyj na tarce. Odciśnij wodę z kapusty, przełóż do naczynia, połącz z resztą wcześniej przygotowanych dodatków i koreańską papryką gochugaru, a następnie zalej zalewą. Odstaw na minimum jedną dobę do lodówki.

Boczek wędzony parzony pokrój w 5-milimetrowe plastry. Z sosu sojowego, mirinu i wody przygotuj zalewę, w której podduś boczek (opcjonalnie do zalewy dodaj chilli i imbir). 

Ogórka zetrzyj na mandolinie, następnie zamarynuj w oleju sezamowym i miodzie oraz odrobinie octu. Dopraw świeżym chilli i odrobiną soli w płatkach. Burgera zgrilluj, dopraw solą i pieprzem. Pokrój cebulę i awokado w plastry. Majonez wymieszaj z proszkiem wasabi. Przygotuj frytki steakhouse. Krewetkę szybko podsmaż w odrobinie oliwy. Burgera zgrilluj, a bułkę zrumień na patelni. 

Sposób podania:
Spód bułki posmaruj majonezem wasabi. Połóż liście kolendry, następnie burgera i po kolei wyłóż wcześniej przygotowane dodatki. 

Burger azjatycki z kimchiBurger azjatycki z kimchi
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Burger azjatycki z kimchi
Czego szukasz?
Zamknij
Burger azjatycki z kimchi
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu