Przejdź do głównej treści
Burger Włoski z burattą i salami piccante
Kategoria: Burgery

Burger włoski z burattą i salami piccante

5 osób
Składniki

• Bułka hamburgerowa maślana 5 szt.
• Masło 80 g
• Antrykot wołowy świeży 1 kg
• Pomidory 300 g
• Oliwa 40 ml
• Sól morska
• Pieprz gruboziarnisty
• Czosnek
• Bazylia świeża 1 doniczka
• Salami picante spianata 250 g
• Burrata mrożona 2 szt
• Sos bazyliowy 150 g
• Rukola 50 g
• Frytki proste świeże 12 mm 500 g

Przygotowanie

Sposób przygotowania:
Antrykot wołowy zmiel na dużych oczkach i uformuj burgera.

Przygotuj concasse z pomidorów: pomidory sparz we wrzątku, następnie obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Przełóż do miski, dopraw oliwą, solą morską, pieprzem gruboziarnistym i drobno posiekaną bazylią (opcjonalnie dodaj ząbek czosnku).

Salami pokrój na cienkie plastry przy użyciu krajalnicy. Rozmrożoną wcześniej burratę wyjmij z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem poszarp.

Burgera zgrilluj. 

Bułkę maślaną przyrumień na teflonowej patelni z odrobiną masła.

Sposób podania:
Spód bułki posmaruj sosem bazyliowym, dodaj rukolę. Na bułkę wyłóż burgera i plastry salami. Kolejno dodaj concasse z pomidorów, burratę, bazylię. Górną część bułki posmaruj sosem bazyliowym. Przygotuj frytki proste (sugerowana porcja na jedną osobę to 100 g).

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Burger włoski z burattą i salami piccante
Czego szukasz?
Zamknij
Burger włoski z burattą i salami piccante
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu