Przejdź do głównej treści
Biodrówka jagnięca w sosie kalbi z purée ziemniaczanym, bakłażanem miso i marynowanym chili
Nowość
Kategoria: Dania główne

Biodrówka jagnięca w sosie kalbi z purée ziemniaczanym, bakłażanem miso i marynowanym chili

4 osoby
Składniki

MIĘSO I MARYNATA

  • biodrówka jagnięca bez kości oczyszczona 600 g
  • sos kalbi 120 ml
  • masło 30 g

PUREE

  • purée ziemniaczane 400 g
  • kizami wasabi 10 g
  • masło 40 g
  • śmietanka 34% inBianco 60 ml

BAKŁAŻAN

  • bakłażan 2 szt.
  • pasta miso 40 g
  • sos sojowy jasny LKK 20 ml
  • mirin 20 ml
  • sos sriracha 15 ml
  • jajko 1 szt.

MARYNOWANE CHILL

  • papryka chili czerwona 2 szt.
  • ocet ryżowy ZEN 30 ml
  • mirin 20 ml
  • sake 20 ml
  • liście limonki kaffir 4 szt.

DODATKI

  • masago arare 20 g
  • szczypiorek
Przygotowanie

Rozmroź biodrówkę jagnięcą. Włóż mięso do worka próżniowego, dodając sos galbi. Zamknij worek i gotuj metodą sous vide w temperaturze 56°C przez około 1,5 godziny. Po ugotowaniu przelej marynatę z worka do rondelka i zagęść masłem, tworząc sos

Podgrzej purée ziemniaczane z masłem i śmietaną, dodaj kizami wasabi. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, aromatycznej konsystencji.

Ugotuj bakłażany w piecu z funkcją pary w temperaturze 100°C przez 1 godzinę. Ostudź je, a następnie przekrój wzdłuż na pół.

W misce połącz pastę miso, jajko, sos sojowy, mirin i sos sriracha. Wymieszaj do uzyskania jednolitej pasty. Posmaruj połówki bakłażana pastą i zapiecz w piecu nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione

Pokrój paprykę chili w cienkie paski. Wymieszaj ocet ryżowy, mirin, sake i liście limonki kaffir. Zamarynuj chili w tej zalewie przez minimum 30 minut

Pokrój mięso w plastry. Dociskaj każdy z nich do masago arare, tak aby ziarna przykleiły się do jednej strony mięsa i stworzyły dekoracyjny efekt.

Ułóż plastry w arare na talerzu razem z porcją purée, pieczonym bakłażanem i paskami marynowanego chili. Polej talerz sosem galbi i udekoruj według uznania.

Krzysztof Żurek
Autor przepisu
Krzysztof Żurek

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Biodrówka jagnięca w sosie kalbi z purée ziemniaczanym, bakłażanem miso i marynowanym chili
Czego szukasz?
Zamknij
Biodrówka jagnięca w sosie kalbi z purée ziemniaczanym, bakłażanem miso i marynowanym chili
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu