Przejdź do głównej treści
Biodrówka jagnięca z karczochami, czarną soczewicą i sosem z rokitnika
Kategoria: Dania główne

Biodrówka jagnięca z karczochami, czarną soczewicą i sosem z rokitnika

5-7 osób
Składniki

• Biodrówka jagnięca mrożona 5 kawałków (ok. 1,5 kg)
• Sól
• Oliwa extra virgin
• Primerba rozmarynowa 2 łyżki
• Czosnek 5 ząbków
• Sos hiszpański 500 ml
• Soczewica czarna sucha 700 g
• Kmin rzymski 1 łyżeczka
• Karczochy mrożone 500 g
• Rokitnik mrożony 500 g
• Cukier 100 g
• Gruszki 1 kg
• Skórka i sok z 2 pomarańczy

Przygotowanie

Biodrówkę rozmroź. Umyj, osusz i nasmaruj solą. Obsmaż na oliwie z każdej ze stron i przestudź. Nasmaruj mięso primerbą rozmarynową (od strony okrywy tłuszczowej) i wetrzyj rozgnieciony czosnek. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej wodą i 100 ml sosu hiszpańskiego. Zakryj i piecz przez 1,5 godz. w temp. 160oC. Po tym czasie odkryj mięso i piecz jeszcze 30 min. W tym czasie opłucz soczewicę, ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie (przez ok. 15-20 min.). Odcedź, skrop obficie oliwą i dodaj kmin rzymski. Pozostaw w ciepłym miejscu. Karczochy usmaż na oliwie. Gdy będą rumiane, posól je i dodaj 100 ml sosu hiszpańskiego, całość wymieszaj. Rokitnik wrzuć do garnka, zasyp cukrem i duś na małym ogniu przez ok. 20 min. Zblenduj i przetrzyj przez sito. Zachowaj płyn. Obierz gruszki, pokrój w kostkę i dodaj do rokitnika. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Połącz z resztą sosu hiszpańskiego. Duś kolejne 10 min. Po wyjęciu biodrówki daj jej odpocząć pod przykryciem. Wszystkie składniki wyłóż na talerz.

Marek Siol
Autor przepisu
Marek Siol
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Biodrówka jagnięca z karczochami, czarną soczewicą i sosem z rokitnika
Czego szukasz?
Zamknij
Biodrówka jagnięca z karczochami, czarną soczewicą i sosem z rokitnika
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu