Przejdź do głównej treści
Dorsz na soczewicy z mizerią
Dorsz na soczewicy z mizeriąDorsz na soczewicy z mizerią
Kategoria: Dania główne

Dorsz na soczewicy z mizerią

10 osób
Składniki

• Dorsz 1,1 kg
• Chleb tostowy 5-6 kromek
• Estragon 1 doniczka
• Tymianek 1 doniczka
• Koperek 1 doniczka
• Soczewica czarna 500 g
• Woda 500 ml
• Miód 150 g
• Cukier 80 g
• Ogórek 500 g
• Śmietana kwaśna 200 ml
• Purée yuzu 100 g
• Brokuł 200 g



Przygotowanie

Rybę oczyść, wytnij 10 porcji. Dopraw solą oraz odrobiną cukru, przełóż do woreczków vacum, gotuj sous-vide 20-25 min. w temp. 54°C. Zioła zmiksuj w thermomixie razem ze stostowanym pieczywem. Wcześniej namoczoną soczewicę ugotuj na wolnym ogniu do miękkości (posól pod koniec gotowania). Ogórki pokrój wzdłuż na cienkie plastry przy użyciu obieraczki do warzyw. Do wody dodaj miód oraz cukier - dobrze wymieszaj - tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. W tej mieszance zamarynuj ogórki. Yuzu połącz ze śmietaną. Różyczki brokułu zetnij skrobaczką i użyj jako dekoracji.

Dorsz na soczewicy z mizeriąDorsz na soczewicy z mizerią
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Dorsz na soczewicy z mizerią
Czego szukasz?
Zamknij
Dorsz na soczewicy z mizerią
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu