Przejdź do głównej treści
Dymny bogracz wołowy
Nowość
Kategoria: Dania główne

Dymny bogracz wołowy

5 osób
Składniki

BAZA
• 800 g zrazowej górnej
• 150 g boczku wędzonego
• 5 cebul
• 5 ząbków czosnku
• 0,5 kg korzenia selera
• 1 l bulionu wołowego DASHIDA
• 1 szt. przecieru z żółtych pomidorków
• 80 g przecieru pomidorowego ONCU
• 2 papryki czerwone
• 2 papryki zielone
• 20 g papryki słodkiej
• 5 g papryki ostrej
• 6 liści laurowych
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 5 g kminku
• Smalec do smażenia
• Oliwa wędzona
• Natka pietruszki
• Sól / pieprz do smaku

PIECZONE ZIEMNIAKI Z OGNISKA
• 1 kg ziemniaków grillowych
• 30 g oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 1 gałązka rozmarynu
• 1 gałązka tymianku
• Sól / pieprz do smaku

Przygotowanie

BAZA
Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę 3×3 cm. Boczek pokrój w taką samą kostkę. Umyj warzywa. Cebulę pokrój w kostkę wielkości kawałków mięsa, a czosnek w plasterki. Na smalcu przesmaż boczek, aż się zarumieni, po czym wyjmij go i odłóż. Na pozostałym tłuszczu przesmaż mięso na złoty kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz obranego i pokrojonego w kostkę selera, po czym zeszklij warzywa. Dodaj koncentrat i przesmaż całość przez 2 minuty. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości mięsa.

Paprykę opal nad ogniem lub upiecz w piekarniku w 250°C do mocnego przypieczenia skórki. Po wyjęciu zafoliuj ją w aluminium i pozostaw do wystygnięcia. Oczyść paprykę ze skórki, usuń pestki i pokrój miąższ na kawałki wielkości kostki mięsa.

Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj przecier, paprykę, resztę przypraw i dopraw całość do smaku. Przed podaniem skrop danie oliwą wędzoną i posyp siekaną pietruszką.

FARSZ
Ziemniaki umyj i pokrój w ćwiartki. Polej je oliwą, dodaj zioła, posiekany czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Piecz w 180°C przez 35 minut. Przed podaniem zgrilluj ziemniaki na ogniu lub opal palnikiem. Podawaj jako dodatek do bogracza.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Dymny bogracz wołowy
Czego szukasz?
Zamknij
Dymny bogracz wołowy
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu