Przejdź do głównej treści
Gęś pieczona z cynamonem
Gęś pieczona z cynamonemGęś pieczona z cynamonem
Kategoria: Dania główne

Gęś pieczona z cynamonem

5-6 osób
Składniki
  • Gęś 1 szt. - ok. 4 kg
  • Jabłka 500 g
  • Pomarańcza 500 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Syrop cynamonowy 200 ml
  • Majeranek 2 łyżki
  • Tymianek 1 łyżka
  • Sól, pieprz gruboziarnisty - do smaku
Przygotowanie

Gęś umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Pomarańcze i jabłka pokrój w ćwiartki, czosnek posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą z połową syropu cynamonowego, majerankiem i tymiankiem. Nafaszeruj gęś marynatą i odstaw do lodówki na noc. Gęś ułóż na blasze i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140ºC przez 5-6 godzin. Zdejmij folię i zapiekaj w 200ºC przez 10-15 minut, aż będzie przyrumieniona. Farsz oraz sos z pieczenia przecedź przez sito do rondelka i usuń warstwę tłuszczu. Dodaj pozostały syrop i gotuj całość na małym ogniu 15 minut. Doprawić do smaku. Gęś podawaj z sosem cynamonowym.

Gęś pieczona z cynamonemGęś pieczona z cynamonem
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Gęś pieczona z cynamonem
Czego szukasz?
Zamknij
Gęś pieczona z cynamonem
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu