• Kurczak kukurydziany noga 1 szt.
• Sól, pieprz – do doprawienia
• Seler 50 g
• Por 50 g
• Cebula 1 szt.
• Gęsi tłuszcz lub olej – do konfitowania
• Czosnek 2 ząbki
• Rozmaryn 1 gałązka
• Ziemniaki 2 szt.
• Dynia hokkaido 400 g
• Masło mała kostka
• Marchewka baby 2 szt.
• Cukinia baby 1 szt.
• Chrzan świeży 1 mały korzeń
• Figa 1/2 szt.
• Sos demi-glace 100 ml
• Olej lubczykowy – do dekoracji
• Mikrorzodkiew – do dekoracji
Kurczaka dopraw solą i pieprzem, seler, por, cebulę pokrój w małe kawałki. Do głębokiego naczynia wlej gęsi tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa, czosnek, rozmaryn, wycięte i opalone palnikiem ziemniaki i nogę kurczaka. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 130oC i konfituj przez ok. 2 godz.
Z ugotowanej dyni przygotuj purée, dodając masło.
Marchew i cukinię baby ugotuj al dente.
Z chrzanu przygotuj chipsy, smażąc cienkie plasterki we fryturze w temp. 130oC.
Sposób podania:
Z dyniowego purée zrób wzór na środku talerza. Wyłóż kolejno ziemniaki, nogę kurczaka, marchew, cukinię, figę. Dodaj sos demi-glace i olej lubczykowy. Całość udekoruj kiełkami rzodkiewki i chipsem z chrzanu.