Przejdź do głównej treści
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy PadroneŁopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Nowość
Kategoria: Dania główne

Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone

Składniki

Łopatka cielęca:
1 łopatka cielęca 
2 marchewki
1 seler (korzeń)
½ selera naciowego
2 pietruszki
4 cebule
1 główka czosnku
5 gałązek szałwii 
5 gałązek tymianku
100 g masła
1 l wina Marsala 
Olej do smażenia
Sól, pieprz – do smaku

Fasolka maślana:
1 kg fasolki białej 
200 g masła
200 g chorizo 
3 cebule czerwone
300 ml fondu cielęcego
1 pęczek szczypioru
Olej do smażenia
Sól, pieprz, ocet - do smaku

Padrone:
300 g papryczek padrone 
Mąka ziemniaczana
Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Łopatka:
Łopatkę oczyść i podziel na większe kawałki. Warzywa obierz i pokrój w większe kawałki. Mięso obsmaż w dużym szerokim garnku na złoty kolor. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu przesmaż warzywa, dodaj zioła i zalej winem. Zmniejsz ogień i zredukuj o połowę. Dodaj mięso. Przykryj i wstaw do pieca na temp. 160°C, piecz przez 2 godz. Sprawdź miękkość mięsa. Jeżeli jest miękkie, wyjmij je i przełóż na bok. Warzywa z sosem zmiksuj i przecedź przez gęste sito. Zagotuj, wyłącz ogień. Dodaj zimne masło, miksując, dopraw do smaku. Wrzuć mięso i wystudź w sosie.
Odgrzej na małym ogniu w sosie.

Fasola:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj pokruszone chorizo i wytop. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz. Dodaj do chorizo. Zmniejsz ogień i duś przez 10 min. Zalej fondem i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Dodaj pokrojone masło, dopraw do smaku oraz dodaj posiekany drobno szczypior.

Padrone:
Papryczki umyj i przekrój na połówki. Oprósz w mące ziemniaczanej i smaż na głębokim tłuszczu przez 2/3 min.

Odsącz z tłuszczu i dopraw do smaku.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy PadroneŁopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Czego szukasz?
Zamknij
Łopatka cielęca duszona w winie Marsala, fasolka maślana, chorizo, crispy Padrone
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu