Przejdź do głównej treści
 Placki ziemniaczane ze stifado wołowym
 Placki ziemniaczane ze stifado wołowym Placki ziemniaczane ze stifado wołowym
Kategoria: Dania główne

Placki ziemniaczane ze stifado wołowym

10 osób
Składniki

• Placki ziemniaczane 20 szt.
• Wołowina zrazowa 1,4 kg
• Kora cynamonowa 3 szt.
• Cebula czerwona 300 g
• Wino czerwone 500 ml
• Gałka muszkatołowa 7 g
• Koncentrat pomidorowy 200 g
• Olej uniwersalny 100 ml
• Bulion - do gulaszu
• Pieprz, sól - do smaku

Przygotowanie

Cebulę podsmaż na tłuszczu i dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Gdy lekko się zarumieni, dodaj korę cynamonu i koncentrat pomidorowy, podsmaż na ostrym ogniu, a następnie podlej czerwonym winem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gulasz duś do miękkości, podlewając winem i bulionem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową.

Placki usmaż na głębokim tłuszczu i podaj z wcześniej przygotowanym sosem.

 Placki ziemniaczane ze stifado wołowym Placki ziemniaczane ze stifado wołowym
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
 Placki ziemniaczane ze stifado wołowym
Czego szukasz?
Zamknij
 Placki ziemniaczane ze stifado wołowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu