Przejdź do głównej treści
Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco
Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanescoPolędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco
Kategoria: Dania główne

Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco

10 osób
Składniki

• Polędwica cielęca 1,2 kg
• Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) po 100 g
• Wino czerwone do gotowania Campi Reali 100 ml
• Bulion warzywny 200 ml
• Masło 50 g
• Czosnek 3 ząbki
• Tymianek 5 gałązek
• Topinambur 1,2 kg
• Śmietana 200 ml
• Masło 50 g
• Boczniak królewski 3 szt.
• Kalafior romanesco 1 szt.
• Cebula 3 szt.
• Dynia 1 szt.
• Sok z pomarańczy 100 ml
• Oliwa jarmużowa – do dekoracji

Przygotowanie

Polędwicę cielęcą oczyść. Z pozostałych resztek mięsa przygotuj sos, przesmażając mięso z włoszczyzną, winem czerwonym i bulionem warzywnym. Oczyszczoną polędwicę obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Odlej wcześniej używany tłuszcz i dodaj świeże masło, czosnek i tymianek. Polewaj mięso powstałą pianą. Odstaw mięso, aby odpoczęło.

Topinambur ugotuj, obierz i zblenduj, dodając podgrzaną śmietanę z masłem. Całość przetrzyj przez sito. Obierki topinamburu wysusz, a następnie usmaż na głębokim tłuszczu, uzyskując chips. 

Boczniak królewski, kalafior romanesco i cebulę obsmaż na maśle.

Dynię przetnij na pół, natrzyj oliwą, czosnkiem i tymiankiem. Upiecz w piecu, a następnie wydrąż miąższ i zmiksuj z dodatkiem soku z pomarańczy. Przetrzyj przez sito. 

Sposób podania:
Na talerz wyłóż wszystkie składniki.

Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanescoPolędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco
Czego szukasz?
Zamknij
Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu