Przejdź do głównej treści
Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną
Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietanąPyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną
Kategoria: Dania główne

Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną

10 osób
Składniki

• Kaczka cała 1 szt. (ok. 1 kg)
• Sól – do posypania
• Majeranek 1 g
• Czosnek 4 ząbki
• Porto 100 ml
• Ziemniaki 1 kg
• Mąka 300 g
• Cebula 150 g
• Boczek wędzony parzony 300 g
• Masło 150 g
• Tarta bułka 100 g
• Kwaśna śmietana 500 ml

Przygotowanie

Kaczkę do farszu obficie posyp solą, majerankiem i czosnkiem. Pozostaw na 24 godz. w chłodnym miejscu, następnie upiecz w temp. 130oC.

Upieczone mięso zmiel, dolej tłuszcz z pieczenia i porto do smaku. Z połowy ziemniaków gotowanych i połowy surowych zagnieć ciasto: gotowane ziemniaki przetrzyj przez sito, a surowe zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij nadmiar soków. Połącz ziemniaki i dodaj przesianą mąkę, aby uzyskać konsystencję ciasta pierogowego. Rozwałkuj na grubość 1 cm, wytnij krążki, a w środek nałóż farsz i uformuj pyzy. Gotowe pyzy gotuj przez 15-20 min. Przed wydaniem podsmaż je na maśle, dodając odrobinę tartej bułki.

Sposób podania:
Ugotowane pyzy posyp cebulką i boczkiem. Podaj z kwaśną śmietaną.

Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietanąPyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną
Czego szukasz?
Zamknij
Pyzy z pieczoną kaczką, okrasą i kwaśną śmietaną
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu