Przejdź do głównej treści
Risotto buraczkowe z krewetką
Risotto buraczkowe z krewetkąRisotto buraczkowe z krewetką
Kategoria: Dania główne

Risotto buraczkowe z krewetką

4-5 osób
Składniki

• Ryż arborio Arco 320 g
• Oliwa pomace 100 ml
• Czosnek 4 ząbki
• Szalotka 4 szt.
• Białe wino 200 ml
• Bulion warzywny ok. 1 l
• Parmezan tarty 100 g
• Masło 100 g
• Buraki 300 g
• Krewetka 8/12 4-5 szt.
• Olej 50 ml
• Puder z tofu 100 g
• Kiełki i liście buraka – do dekoracji

Przygotowanie

Buraki piecz w temp. 180°C pod folią ok. 120 min., pokrój w kostkę po ostygnięciu. Na oliwie przesmaż ryż, dodaj czosnek i szalotkę, podlej białym winem, odparuj. Kontynuuj gotowanie, dolewając bulionu warzywnego. Na koniec dodaj tarty parmezan i masło oraz wcześniej przygotowane buraki. Krewetkę obsmaż z czosnkiem na oleju. Pokrojone w kostkę i zamrożone wcześniej tofu zmiksuj na największych obrotach w termomiksie do konsystencji pudru.

Risotto wyłóż na talerz wraz z dodatkami, oprósz pudrem z tofu. Udekoruj kiełkami i listkami buraka.

Risotto buraczkowe z krewetkąRisotto buraczkowe z krewetką

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Risotto buraczkowe z krewetką
Czego szukasz?
Zamknij
Risotto buraczkowe z krewetką
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu