Przejdź do głównej treści
Smażony sandacz na czarnym ryżu
Smażony sandacz na czarnym ryżuSmażony sandacz na czarnym ryżu
Kategoria: Dania główne

Smażony sandacz na czarnym ryżu

10 osób
Składniki

• Sandacz filet 1,5 kg
• Masło 100 g
• Tymianek 10 gałązek
• Szalotka posiekana 80 g
• Oliwa z oliwek 100 ml
• Czarny ryż 500 g
• Wino białe 100 ml
• Bulion warzywny 700 ml
• Masło – do konsystencji
• Mikrozioła – do dekoracji
• Grzyby enoki – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji
• Kwiaty jadalne – do dekoracji
• Pecorino romano – do smaku

Przygotowanie

Wyporcjowanego sandacza dopraw pieprzem i solą, obsmaż od strony skóry. Po przewróceniu dodaj masło i tymianek, bastuj przez chwilę. W szerokim rondlu obsmaż na oliwie szalotkę, dodaj ryż, następnie podlej białym winem. Odparuj, a następnie podlewaj bulionem. Na koniec dodaj masło dla uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż ryż udekoruj mikroziołami, grzybami i kwiatami. Na ryżu ułóż rybę i posyp danie serem.

Smażony sandacz na czarnym ryżuSmażony sandacz na czarnym ryżu
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Smażony sandacz na czarnym ryżu
Czego szukasz?
Zamknij
Smażony sandacz na czarnym ryżu
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu