Przejdź do głównej treści
Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewkąStek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Kategoria: Dania główne

Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką

10 osób
Składniki

Miecznik:
• Stek z miecznika 10 szt. po 150 g
• Natka pietruszki 50 g
• Panko 100 g
• Masło 50 g

Purée z batatów:
• Bataty 1 kg
• Masło 150 g
• Śmietana 150 g

Purée z groszku:
• Zielony groszek 150 g
• Sól – do smaku

Warzywa:
• Minimarchew 10 szt.
• Ziemniak 10 szt.

Dodatki:
• Bisque z homara 150 g
• Bób – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji

Przygotowanie

Miecznik:
Steki z miecznika obsmaż z dwóch stron. Przygotuj ziołową kruszonkę: natkę pietruszki, panko i masło blendujemy w Thermomixie do uzyskania pożądanej tekstury. Na stek z miecznika wyłóż kruszonkę i zapiecz w temp. 180oC przez 2 min. 

Purée z batatów:
Batata obierz i pokrój w kostkę. Upiecz w 150oC przez ok. 30 min. Po upieczeniu zmiksuj z masłem i śmietaną. Przetrzyj przez sito, dopraw solą. 

Purée z groszku:
Groszek ugotuj przez 2 min. w osolonym wrzątku. Następnie zmiksuj z odrobiną wody z gotowania. Przetrzyj przez sito, dopraw do smaku solą. 

Warzywa:
Minimarchew i ziemniaki obgotuj we wrzątku. Po obgotowaniu marchew opal, a ziemniaki obsmaż na maśle klarowanym. 

Sposób podania:
Na talerz wyłóż purée z batatów i groszku, następnie stek z miecznika, marchew, ziemniaka, sos bisque, bób i grzyby shimeji.

Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewkąStek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Czego szukasz?
Zamknij
Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Trendbook 2023

Pobierz najnowszy Trendbook 2023 dla branży horeca:

  • wypowiedzi ekspertów
  • wywiady
  • ciekawostki
  • i wiele więcej!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj dostęp do bezpłatnej publikacji.

Zamknij
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu