Przejdź do głównej treści
Tatar z piersi gęsi na sosie dyniowym z prażynką ze skóry i kasztanem wodnym w teriyaki
Nowość
Kategoria: Dania główne

Tatar z piersi gęsi na sosie dyniowym z prażynką ze skóry i kasztanem wodnym w teriyaki

Składniki

GĘŚ

  • pierś z gęsi z kością i skórą 2 szt.
  • sól 400 g
  • cukier 200 g

TATAR

  • piersi gęsi (po peklowaniu) 400 g
  • sos sojowy jasny LKK 1 łyżeczka
  • olej sezamowy LKK kilka kropli
  • koreańska herbatka imbirowa 15 g
  • pieprz syczuański do smaku

SOS DYNIOWY

  • dynia 300 g
  • sos z bobu i chili Toban Djan LKK 10 g
  • cukier 40 g
  • masło 30 g

PRAŻYNKA ZE SKÓRY GĘSI I TAPIOKI

  • skóra z piersi gęsi 2 szt.
  • perełki tapioki 80 g
  • sól szczypta
  • olej do głębokiego smażenia

KASZTANY

  • kasztany wodne Woku 100 g
  • sos teriyaki LKK 40 ml

 

Przygotowanie

Mięso rozmroź. Oddziel piersi z gęsi od korpusu, zachowując skórę. Skórę oczyść z tłuszczu i włókien, odłóż do przygotowania prażynki.

Mięso natrzyj mieszanką soli i cukru w proporcji 2:1, odstaw do lodówki na 24 godziny. Po peklowaniu opłucz piersi, osusz i pokrój nożem bardzo drobno.

Dopraw mięso sosem sojowym, olejem sezamowym, herbatką imbirową i pieprzem syczuańskim. Wymieszaj delikatnie, odstaw w chłodne miejsce.

Na patelni rozpuść cukier, tworząc jasny karmel. Dodaj dynię pokrojoną w kostkę, duś do miękkości. Dodaj sos Toban Djan i masło, zmiksuj na gładki mus. Przetrzyj przez sito dla aksamitnej konsystencji.

Perełki tapioki ugotuj w wodzie do przezroczystości. Skórę gęsi zmiksuj razem z ugotowaną tapioką na jednolitą masę. Rozsmaruj cienko na silikonowej macie, susz w piecu lub dehydratorze. Po wysuszeniu usmaż w głębokim oleju do uzyskania chrupkości.

Kasztany gotuj w sosie teriyaki przez kilka minut, następnie pokrój w plastry.

Na talerzu rozsmaruj porcję sosu dyniowego. Na środku uformuj tatar z gęsi. Udekoruj prażynką ze skóry i tapioki. Dodaj kropki musu dyniowego i kasztan wodny.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Tatar z piersi gęsi na sosie dyniowym z prażynką ze skóry i kasztanem wodnym w teriyaki
Czego szukasz?
Zamknij
Tatar z piersi gęsi na sosie dyniowym z prażynką ze skóry i kasztanem wodnym w teriyaki
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu