Przejdź do głównej treści
Tatar z sarny z oliwą szczypiorkową, marynowanym imbirem i pastą gochujang
Nowość
Kategoria: Dania główne

Tatar z sarny z oliwą szczypiorkową, marynowanym imbirem i pastą gochujang

4 osoby
Składniki

TATAR

  • sarna comber bez kości 240 g
  • marynowany imbir różowy ZEN 60 g
  • sos sojowy jasny LKK 20 ml
  • pasta gochujang 5 g
  • olej sezamowy LKK 10 ml
  • puree z truskawek Frutame 20 ml
  • grzyby shiitake Woku 100 g
  • cebula czerwona 60 g
  • chleb shokupan Asiya 400 g
  • sól i pieprz do smaku

OLIWA SZCZYPIORKOWA

  • szczypiorek 200 g
  • olej słonecznikowy 100 ml
  • czosnek 10 g

 

Przygotowanie

Rozmroź comber z sarny. Pokrój nożem bardzo drobno mięso oraz wszystkie pozostałe składniki: imbir, cebulę, grzyby shiitake. Następnie wymieszaj, dokładając pastę gochujang, puree z truskawek, sos sojowy i olej sezamowy. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj oliwę: posiekaj szczypiorek, przełóż do thermomixa. Dodaj olej i czosnek. Ustaw obroty na 3 i temperaturę 60°C. Gdy temperatura osiągnie 60°C zwiększ obroty do 10 i miksuj przez 1 minutę. Przecedź przez sitko, a następnie dodatkowo przez sitko wyłożone papierem, aby uzyskać klarowność.

Shokupan pokrój na grube kromki. Opiekaj na rozgrzanej patelni grillowej, po 1 minucie z każdej strony.

Na talerzu ułóż ring. Przełóż do niego tatara, zdejmij ring. Polej wokół mięsa oliwą szczypiorkową. Z boku ułóż zgrillowany shokupan. Danie możesz udekorować płatkami kwiatów i chili oraz posypać gruboziarnistą solą.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Tatar z sarny z oliwą szczypiorkową, marynowanym imbirem i pastą gochujang
Czego szukasz?
Zamknij
Tatar z sarny z oliwą szczypiorkową, marynowanym imbirem i pastą gochujang
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu