Przejdź do głównej treści
Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami
Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkamiTomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami
Kategoria: Dania główne

Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami

10 osób
Składniki

• Stek wołowy tomahawk 5 szt.
• Olej 200 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Masło 250 g
• Rozmaryn 50 g

Purée ziemniaczane:
• Ziemniaki 1 kg
• Masło 400 g
• Mleko 200 ml
• Sól, gałka muszkatołowa – do przyprawienia
• Szczypiorek drobny

Kolorowe marchewki:
• Marchew żółta 500 g
• Marchew fioletowa 500 g
• Marchew pomarańczowa 500 g
• Sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok i skórka z limonki, imbir siekany – do przyprawienia

Dodatek:
• Sos demi-glace

Przygotowanie

Mięso:
Steki tomahawk obsmaż na oleju z każdej strony, w międzyczasie przypraw solą i pieprzem. Wykończ smażenie masłem i rozmarynem. Włóż do pieca nagrzanego na temp. 200oC na kilka minut – w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

Purée ziemniaczane:
Umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz i przetrzyj przez praskę. W rondlu podgrzej mleko, dodaj przetarte ziemniaki i stopniowo dodawaj masło. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kolorowe marchewki:
Marchewki pokrój w bardzo drobne paseczki julienne. Dopraw limonką, imbirem oraz przyprawami.

Sposób podania:
Składniki dania wyłóż na talerz. Polej sosem demi-glace.

Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkamiTomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami
Czego szukasz?
Zamknij
Tomahawk z sosem demi-glace, purée ziemniaczanym i kolorowymi marchewkami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu