Przejdź do głównej treści
Pączki z dżemem różanym
Kategoria: Desery

Pączki z dżemem różanym

kilku osób
Składniki

Na ok. 10-15 szt.:
• Cukier biały Cukier Królewski 70 g
• Drożdże świeże 50 g
• Mleko UHT 3,2% Mili 200 ml
• Żółtka jaj Mili 4 szt.
• Masło tradycyjne Debic 80 g
• Sól Prymat 1 szczypta
• Spirytus 2 łyżki
• Mąka pszenna 500 g
• Dżem różany - do smaku
• Olej do smażenia Yes Chef
• Cukier puder w młynku Cukier Królewski - do smaku

Przygotowanie

Cukier, pokruszone drożdże, ciepłe mleko, żółtka i masło w kawałkach wymieszaj, dodaj część mąki i odstaw na ok. 10 minut. Następnie dodaj pozostałą część mąki, sól i spirytus, wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj szmatką i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój kółka. Tak przygotowane ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut (do tzw. garowania).

Wyrośnięte surowe pączki smaż na głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nich nadmiaru tłuszczu.

Po ostygnięciu nadziewaj pączki dżemem różanym za pomocą szprycownicy lub dużej strzykawki. Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pączki z dżemem różanym
Czego szukasz?
Zamknij
Pączki z dżemem różanym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu