Przejdź do głównej treści
Boczek z dzika confit
Boczek z dzika confitBoczek z dzika confit
Kategoria: Fine dining

Boczek z dzika confit

10 osób
Składniki

• Boczek z dzika 2 kg
• Tymianek 2 gałązki
• Sól, pieprz – do smaku
• Marchew 400 g
• Cebula 400 g
• Smalec gęsi 2 l
• Czerwona kapusta mała 1 szt.
• Rodzynki 80 g
• Czerwone wino 200 ml
• Xantana 4 g
• Olej 80 ml
• Podgrzybek mrożony 500 g
• Sos hiszpański 1 l
• Masło zimne 100 g
• Kość szpikowa 10 szt.
• Wywar grzybowy klarowny 1 l
• Agar 8 g
• Grzyby shiitake 300 g
• Kwaśna śmietana 300 ml
• Algin 5 g
• Woda demineralizowana 1 l
• Mikrozioła 1 op.

Przygotowanie

Boczek z dzika zamarynuj w soli, pieprzu i tymianku, dodaj marchew oraz cebulę, odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przełóż do wysokiego naczynia i zalej gęsim smalcem. Całość piecz w temp. 130oC przez ok. 5-6 godz.

Czerwoną kapustę zawiń w folię aluminiową i upiecz w temp. 140oC (przez ok. 90 min.).

Namocz rodzynki w 100 ml czerwonego wina, przełóż do rondla i zagotuj. Ciepłą kapustę przełóż do Thermomiksu, dodaj wino z rodzynkami, zblenduj, dopraw do smaku. Po chwili dodaj 2 g Xantany i przetrzyj przez drobne sito.

W kolejnym rondelku rozgrzej olej i delikatnie podsmaż wcześniej namoczone podgrzybki. Podlej 100 ml wina, odparuj, dodaj sos hiszpański. Całość zagotuj, przełóż do Thermomiksu, zblenduj i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku, zagotuj, dodaj zimne masło. 

Kości szpikowe upiecz w temp. 200oC (przez ok. 15-20 min.).

Wywar grzybowy zblenduj z Agarem i 2 g Xantany, odpowietrz i zagotuj. Grzyby shiitake pokrój w paski, przełóż do form silikonowych. Zalej ciepłym wywarem i odstaw.

Śmietanę przełóż do dyspensera. Do wody demineralizowanej dodaj Algin i zblenduj, odstaw na noc do lodówki. Za pomocą łyżki do sfer wlej śmietanę do roztworu Alginu. Delikatnie wypłucz w pojemniku z wodą i przechowaj w oleju.

Sposób podania:
Tak przygotowane dodatki ułóż na talerzu według własnych preferencji. Kapustę możesz aplikować z dyspensera, sfery ze śmietany ułóż na galaretce grzybowej.

Boczek z dzika confitBoczek z dzika confit
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Boczek z dzika confit
Czego szukasz?
Zamknij
Boczek z dzika confit
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu