Przejdź do głównej treści
Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakamiFoie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Kategoria: Fine dining

Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakami

4 osoby
Składniki

Foie gras:
• Foie gras 320 g
• Sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki:
• Ziemniaki małe 12 szt.
• Bulion
• Sól, pieprz – do smaku

Pianka kokosowa:
• Ziemniaki 300 g
• Bulion 100 g
• Mleczko kokosowe Asiya 200 g
• Sól, pieprz – do smaku

Dekoracja:
• Mikroliście
• Purée z czarnego czosnku
• Świeży kokos

Przygotowanie

Foie gras:
Przygotuj eskalopki z foie gras (1 porcja – ok. 80 g), włóż do lodówki. Przed podaniem usmaż foie gras z dwóch stron i przypraw do smaku. 

Ziemniaki:
Ziemniaki umyj i gotuj przez kilka minut w bulionie (muszą pozostać jędrne). Przed podaniem upiecz. 

Pianka kokosowa:
Ziemniaki ułóż na gruboziarnistej soli i piecz przez 40 min. w temp. 180°C. Obierz, przetrzyj przez drobne sito. Wymieszaj z bulionem, mlekiem kokosowym i dopraw do smaku, zmiksuj. Przełóż do syfonu i zaaplikuj dwa naboje. 

Sposób podania:
Na dnie talerza zrób kropkę z purée z czarnego czosnku, połóż na niej porcję foie gras i plastry cienko pokrojonego kokosa. Obok ułóż ziemniaki i piankę kokosową. Udekoruj mikroziołami.

Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakamiFoie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Czego szukasz?
Zamknij
Foie gras z pianką kokosową i miniziemniakami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu