Przejdź do głównej treści
Gruszka z pasternakiem i wanilią
Gruszka z pasternakiem i waniliąGruszka z pasternakiem i wanilią
Kategoria: Fine dining

Gruszka z pasternakiem i wanilią

4 osoby
Składniki

Gruszki:
• Gruszka 4 szt.
• Wanilia 1 laska
• Woda 500 ml
• Cukier 300 g

Żel gruszkowy:
• Purée gruszkowe 500 g
• Agar 3 g
• Pektyna 2 g

Pasternak:
• Mleko migdałowe 300 ml
• Pasternak 2 szt.
• Wanilia 1 laska
• Cukier 50 g

Dekoracja:
• Mikrozioła
• Gruszka 2 szt.
• Pasternak 1 szt.
• Lody waniliowe

Przygotowanie

Gruszka:
Obierz gruszki. Z wody, cukru i wanilii przygotuj syrop. Po zagotowaniu syrop odstaw z ognia i zanurz w nim gruszki na 30 min. Następnie wysusz gruszki w piecu – ok. 10 godz. w temp. 80°C. 

Żel gruszkowy:
Zagrzej purée gruszkowe do temp. 40°C, dodaj Agar, pektynę i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy żel stężeje, całość zmiksuj i przełóż do dyspensera. 

Pasternak:
Obierz pasternak i ugotuj go w mleku migdałowym. Zmiksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji, dodaj wanilię i cukier. 

Sposób podania:
Na dnie talerza ułóż całą i pokrojoną w brunoise gruszkę. Nałóż pasternak i punktowo żel gruszkowy. Obok wyłóż lody waniliowe i udekoruj całość mikroziołami.

Gruszka z pasternakiem i waniliąGruszka z pasternakiem i wanilią
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Gruszka z pasternakiem i wanilią
Czego szukasz?
Zamknij
Gruszka z pasternakiem i wanilią
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu