Przejdź do głównej treści
Krem grzybowy
Krem grzybowyKrem grzybowy
Kategoria: Fine dining

Krem grzybowy

10 osób
Składniki

Krem grzybowy:
• Mieszane grzyby z lasu Forrest 1,5 kg
• Cebula 150 g
• Por 150 g
• Ziemniak obrany 200 g
• Czosnek 50 g
• Tymianek świeży – do smaku
• Masło 100 g
• Śmietana 20% 150 ml
• Bulion warzywny

Chips grzybowy:
• Mieszane grzyby z lasu Forrest 100 g
• Szalotka 1 szt.
• Masło 20 g
• Śmietana 36% 50 g
• Malto Texturas 2 łyżki
• Sól, pieprz – do smaku

Dekoracje:
• Olej z natki pietruszki
• Spienione mleko

Przygotowanie

Krem grzybowy
Cebulę, por, czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki przesmaż na maśle. Dodaj umyte i przepłukane grzyby, przesmaż całość, dopraw siekanym tymiankiem. Dodaj bulion do warzyw i grzybów, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Miksuj zupę do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 

Chips grzybowy
Grzyby przesmaż na maśle z szalotką, dodaj śmietanę i zredukuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przełóż całość do Thermomiksu, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj Malto, wymieszaj i rozsmaruj cienko masę na macie silikonowej. Susz w temp. 70°C przez min. 12 godzin.

Krem grzybowyKrem grzybowy
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Krem grzybowy
Czego szukasz?
Zamknij
Krem grzybowy
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu