Przejdź do głównej treści
Mozaika z królika z glonami nori, sosem szczypiorkowo-maślankowym i sałatką z brukselki
Nowość
Kategoria: Fine dining

Mozaika z królika z glonami nori, sosem szczypiorkowo-maślankowym i sałatką z brukselki

4 osoby
Składniki

MOZAIKA

  • królik filet comber 600 g
  • pasta tom yum 40 g
  • glony nori ZEN 6 szt.
  • olej rzepakowy 20 ml
  • folia spożywcza do zabezpieczenia

SOS

  • szczypiorek 40 g
  • oliwa z oliwek La Presa Romana 50 ml
  • maślanka 100 ml

SAŁATKA

  • brukselka 200 g
  • herbatka koreańska imbirowa 30 ml
Przygotowanie

Combry królika rozmroź, oczyść i zamarynuj w paście tom yum. Odstaw na minimum 30 minut.

Rozłóż płaty glonów nori na czystej powierzchni. Zawiń w nie zamarynowane combry, tworząc ciasne ruloniki. Połącz około 6 zawiniętych combrów w jeden większy rulon. Zabezpiecz całość ciasno folią spożywczą, formując zwartą roladę.

Spakuj roladę próżniowo i ugotuj metodą sous vide w temperaturze 56°C przez 1 godzinę. Po ugotowaniu schłodź roladę w kąpieli lodowej. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 2 cm.

Sparz szczypiorek przez kilka sekund we wrzątku, a następnie zmiksuj go z oliwą. Przecedź szczypiorkową oliwę przez drobne sito i wymieszaj z maślanką. Użyj jako sosu do dekoracji talerza.

Wylistkuj brukselkę, sparz ją krótko we wrzątku, a następnie dopraw koreańską herbatą imbirową. Podaj jako sałatkę na osobnym talerzu.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Mozaika z królika z glonami nori, sosem szczypiorkowo-maślankowym i sałatką z brukselki
Czego szukasz?
Zamknij
Mozaika z królika z glonami nori, sosem szczypiorkowo-maślankowym i sałatką z brukselki
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu