Przejdź do głównej treści
Pâté z gęsi i wątróbek z chałką
Pâté z gęsi i wątróbek z chałkąPâté z gęsi i wątróbek z chałką
Kategoria: Fine dining

Pâté z gęsi i wątróbek z chałką

10 osób
Składniki

Pâté
• Noga gęsi 2 szt. / 800 g
• Wątróbka z gęsi 200 g
• Wywar drobiowy 200 ml
• Masło – 1:1 do mięsa po trybowaniu

Chutney
• Jabłko ok. 700 g
• Pieprz różowy – do smaku
• Białe wino do gotowania Campi Reali 100 ml
• Ocet jabłkowy 100 ml

Szalotka
• Szalotka 2 szt.
• Woda 600 g
• Ocet spirytusowy 200 g
• Cukier 100 g
• Sól 20 g
• Sok z buraka 80 ml

Chałka
• Masło klarowane – do smażenia
• Bochen drożdżowy 1 szt.

Dekoracje
• Pistacje Cook Premium 15 g
• Grzyby marynowane 20 szt.
• Zielona oliwka
• Mikroliście

Przygotowanie

Pâté
Nogi gęsi dopraw solą i pieprzem, piecz w temp. 130°C przez ok. 3 godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia do blachy z nogami gęsi dołóż wątróbki. Po upieczeniu oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do miski i sprawdź wagę. Przykryj folią aluminiową, żeby utrzymać temperaturę. Mięso połącz z masłem w stosunku 1:1 i przełóż do Thermomixa. Dodaj wywar drobiowy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie nalewką smakową. Gotową masę przełóż do form silikonowych i włóż do zamrażarki. 

Chutney
Jabłka pokrój w drobną kostkę, dodaj białe wino, ocet, sól i różowy pieprz. 

Szalotka
Szalotkę obierz i gotuj w zalewie szwedzkiej przygotowanej z wody, octu, cukru i soli. Dodaj sok z buraka i gotuj całość przez ok. 3 min., odstaw do wystygnięcia. 

Chałka
Bochen drożdżowy pokrój wg uznania. Stosuj na patelni na maśle klarowanym.  

Dekoracje
Pistacje upraż i rozdrobnij w moździerzu.

Pâté z gęsi i wątróbek z chałkąPâté z gęsi i wątróbek z chałką
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Pâté z gęsi i wątróbek z chałką
Czego szukasz?
Zamknij
Pâté z gęsi i wątróbek z chałką
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu