Przejdź do głównej treści
Sferyfikowane gazpacho
Sferyfikowane gazpachoSferyfikowane gazpacho
Kategoria: Fine dining

Sferyfikowane gazpacho

10 osób
Składniki

• Gazpacho 500 ml
• Czerwona cebula drobno pokrojona 5 g
• Sól i pieprz - do doprawienia

Mieszanka sferyfikacyjna:
• Woda z gazpacho 300 ml
• Gluco Texturas 2,5 g
• Xantana Texturas 0,8 g

Kąpiel z Alginu:
• Algin Texturas 5 g
• Woda mineralna 1 l

Do podania:
• Sól morska w płatkach - szczypta
• Ocet w proszku - szczypta
• Kawior z oliwy - szczypta

Przygotowanie

Odcedź gazpacho przy użyciu Suberbag tak, by usunąć wszystkie cząstki stałe. Przypraw solą i pieprzem. 

Mieszanka sferyfikacyjna:
Do gazpacho wmieszaj Gluco, a po chwili Xantanę - by zagęścić mieszankę. Odstaw na 12 godz. do lodówki aż do całkowitego usunięcia powietrza z gazpacho. 

Kąpiel z Alginu:
Za pomocą blendera wymieszaj wodę mineralną z Alginem. Całość odstaw na 12 godz. do lodówki aż do całkowitego usunięcia powietrza z wody mineralnej. 

Sferyfikacja gazpacho:
Użyj odpowiedniej łyżki do sferyfikacji. Umieść odrobinę cebuli na łyżce i przykryj mieszanką gazpacho. Zawartość łyżki zanurz w kąpieli z Alginem i zostaw na 1 min. Tak powstałą sferę wyciągnij, używając łyżki do sferyfikacji. Sferę zanurz w wodzie mineralnej, aby zatrzymać proces sferyfikacji, następnie delikatnie ją wysusz.

Sposób podania:
Sferę podaj na łyżce do degustacji z odrobiną soli, sproszkowanym octem i kawiorem z oliwy.

Sferyfikowane gazpachoSferyfikowane gazpacho
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Sferyfikowane gazpacho
Czego szukasz?
Zamknij
Sferyfikowane gazpacho
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu