Przejdź do głównej treści
Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym
Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowymŚledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym
Kategoria: Fine dining

Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym

6 osób
Składniki

Marynowana czerwona cebula:
• Czerwona cebula 1 szt.
• Ocet orzechowy – do smaku
• Oliwa 20 ml
• Cukier brązowy 20 g
• Sól, pieprz – do smaku

Marynowane jabłko:
• Jabłko Granny Smith 1 szt.
• Ocet smakowy, np. orzechowy – do smaku
• Oliwa 20 ml
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 20 ml
• Limonka 1 szt.

Sos jeżynowy:
• Purée jeżynowe Ponthier 100 ml
• Sos tabasco 2 ml
• Xantana Texturas 0,5 g

Crème fraîche musztardowa:
• Crème fraîche 100 g
• Musztarda francuska 30 g

• Śledź matias 6 filetów
• Ikra z dorsza – do dekoracji
• Focaccia 1 szt.

Przygotowanie

Marynowana czerwona cebula:
Cebulę pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Z octu orzechowego, oliwy, cukru, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Zamarynuj cebulę i odstaw na 24 godz. 

Marynowane jabłko:
Jabłko pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Z octu orzechowego, oliwy, miodu i skórki z limonki przygotuj marynatę. Jabłko zamarynuj i zapakuj próżniowo. Odstaw do lodówki na 2 godz. 

Sos jeżynowy:
Purée jeżynowe podgrzej, dodaj tabasco, Xantanę. Wymieszaj i przełóż do dyspensera. 

Crème fraîche musztardowa:
Wymieszaj śmietaną z musztardą. 

Sposób podania:
Śledzia ułóż na talerzu, wyłóż marynowaną cebulę, jabłko i crème fraîche, z dyspensera wyciśnij sos. Dodaj ikrę z dorsza i focaccię. 

Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowymŚledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym
Czego szukasz?
Zamknij
Śledź matias z jabłkiem, marynowaną cebulą i sosem jeżynowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu