Przejdź do głównej treści
Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami
Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikamiStek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami
Nowość
Kategoria: Fine dining

Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami

Składniki
  • Sarna - comber
  • Ziemniaczki ugotowane w skórce
  • Borowiki mrożone Forrest
  • Szpinak
  • Sos hiszpański
Przygotowanie

Mięso oczyść, wytnij steki ok. 200-250 g, obsmaż (mięso nasmaruj wcześniej oliwą lub olejem), a następnie wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Następnie mięso włóż do pieca rozgrzanego do 130°, aby jego temperatura osiągnęła 52°. Na patelnię po obsmażeniu mięsa wrzuć szpinak na ok. 5 sekund. Ziemniaki tournee – ugotowane przytnij na podobną długość i skrój, boki ruchem kulistym, tak by każdy miał 7 rantów. Następnie umieść je w wysokiej patelni z masłem i wodą (90/10), dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ziemniaki muszą się zagrzać. Grzyby rozmroź dzień wcześniej, zagotuj w maśle, do którego możesz dodać czosnek, tymianek. Masło z grzybami zagotuj pod przykryciem z papieru do pieczenia (pergamin), a następnie odstaw w ciepłe miejsce.

Przed samym wydaniem grzyby odcedź i przesmaż na patelni, krojąc je na pół. Grzyby smaż na złoty kolor. Podgrzej sos hiszpański z dodatkiem czosnku, tymianku i masła. Układaj na talerzu.

Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikamiStek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami
Czego szukasz?
Zamknij
Stek ze szpinakiem w sosie demi glace wraz ze smażonymi borowikami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu