- Tofu wędzone 300 g
- Sos sojowy ciemny 60 ml
- Olej sezamowy 50 ml (20 ml + 30 ml)
- Mąka ziemniaczana 100 g
- Olej rzepakowy uniwersalny
- Sos sezamowy Goma 100 ml
- Szparagi Zielone 1 kg
- Śliwki 200 g
- Sos hoisin 50 ml
- Choya Sake wino ryżowe 14,5% 50 ml
- Pasta z tofu z papryką i chili 75 g
- Sezam łuskany
- Sezam czarny
- Kolendra cięta
Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Tofu najlepiej przygotuj dzień wcześniej lub minimum na 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Po zamarynowaniu zalewę odcedź i zachowaj (możesz ją później wykorzystać ponownie). Zamarynowane tofu oprósz w mące ziemniaczanej i usmaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu tofu dopraw je sosem sezamowym Goma. Śliwki, umyj, przekrój i wyjmij pestki. Skarmelizuj lekko na patelni, dodając po kolei: sake, zalewę z tofu i sos hoisin. Szparagi przelej delikatnie olejem sezamowym i ugriluj lub usmaż na patelni doprawiając solą. Na talerzu rozsmaruj pastę tofu z papryką i chilli. Dodaj ugrilowane szparagi, śliwki z sosem i tofu. Całość udekoruj świeżą kolendrą, szczypiorkiem i prażonymi nasionami sezamu