Przejdź do głównej treści
Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym
Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowymMakaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym
Kategoria: Makarony

Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym

5 osób
Składniki
  • Makaron udon mrożony 1 kg
  • Mleczko kokosowe Asiya 0,5 l
  • Papryka czerwona świeża 1 szt.
  • Papryka zielona świeża 1 szt.
  • Papryka żółta świeża 1 szt.
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Szalotka 100 g
  • Rzodkiew daikon takuan 150 g
  • Szpinak świeży 250 g
  • Grzyby shiitake suszone 80 g
  • Grzyby mun 30 g
  • Imbir świeży 3 cm
  • Olej sezamowy Lee Kum Kee 50 ml
  • Sałatka wakame 100 g
  • Sos sojowy Yamasa
  • Tofu wędzone 1 op.
  • Panierka tempura Asiya 50 g
  • Sezam jasny 1 łyżka
  • Kolendra świeża 1 pęczek
  • Sos rybny - do smaku
  • Cukier brązowy szczypta
  • Pasta miso jasna 50 g
  • Kolendra
Przygotowanie

Makaron udon sparz we wrzątku.

Z grzybów shitake zrób konfiturę: obgotuj je i zachowaj wodę po gotowaniu, pokrój. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wysyp odrobinę brązowego cukru, dodaj grzyby shitake, podsmaż. Następnie dodaj imbir, dopraw sosem sojowym, prażonym białym sezamem, sosem rybnym i olejem sezamowym.

Pokrój rzodkiew takuan, paprykę w julienne. W porcji wody po shitake obgotuj grzyby mun, następnie je pokrój. W misce wymieszaj rzodkiew z papryką i liśćmi szpinaku, dodaj ciepły makaron i pokrojone grzyby.

Do odstawionej wody po gotowaniu grzybów shitake dodaj pureé kokosowe i mocno zredukuj, dodając pastę miso.

Tofu panieruj w tempurze z zimną wodą i lodem, następnie usmaż je na głębokim oleju.

Sposób podania:
Makaron ułóż na talerzu, zalej bulionem kokosowo-grzybowym, na górę połóż konfiturę z shitake i panierowane tofu, posyp kolendrą.

Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowymMakaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym
Czego szukasz?
Zamknij
Makaron udon z tofu i bulionem kokosowo-grzybowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu