Przejdź do głównej treści
Pizza Finferli
Pizza FinferliPizza Finferli
Kategoria: Pizza

Pizza Finferli

Składniki

Ciasto na pizzę neapolitańską:

  • Mąka pszenna Petra 5063 1000 g
  • Drożdże piwowarskie 1-2 g
  • Woda 650 ml
  • Sól 20 g

Dodatki:

  • Speck
  • Kurka
  • Szczypior

Biały sos:

  • Śmietanka UHT 30%
  • Żółtko płynne pasteryzowane
  • Ser Grana Padano Del Casale
  • Sól, pieprz
Przygotowanie

Ciasto
Metoda: metoda bezpośrednia z użyciem świeżych drożdży.
Wydajność: 7 kulek o wadze 240 g


Mąkę z wodą przełóż do miski miksera. Zacznij mieszać mikserem spiralnym na prędkości 1 przez 2-3 min., aż powstanie surowe ciasto. Zatrzymaj mikser i pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 10-15 min. Wznów mieszanie. Dodaj pokruszone drożdże piwowarskie i powoli dolej pozostałą część wody. Po utworzeniu wiązań glutenowych dodaj sól. Temperatura wyrobionego ciasta powinna wynosić ok. 23-24°C. Wyjmij ciasto z miksera i pozwól mu odpocząć na blacie (30 min. w lecie, 1 godz. w zimie).

Ciasto i zaczyn

W temperaturze otoczenia:
1. Pozostaw ciasto do odpoczynku w temperaturze pokojowej (16°C) przez kolejne 18-20 godz.
2. Uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw do odpoczynku w pudełkach na kolejne 3-4 godz.

W lodówce:
1. Po 1-2 godz. odpoczynku w temperaturze pokojowej umieścić ciasto w chłodziarce w temp. 4°C na 24 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw w pudełkach na kolejne 3-4 godz.

Pizza FinferliPizza Finferli

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Pizza Finferli
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza Finferli
Trendbook 2023

Pobierz najnowszy Trendbook 2023 dla branży horeca:

  • wypowiedzi ekspertów
  • wywiady
  • ciekawostki
  • i wiele więcej!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj dostęp do bezpłatnej publikacji.

Zamknij
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu