Przejdź do głównej treści
Pizza Finocchietta
Pizza FinocchiettaPizza Finocchietta
Kategoria: Pizza

Pizza Finocchietta

Składniki

Ciasto na pizzę neapolitańską:

  • Mąka pszenna Petra 5063 1000 g
  • Drożdże piwowarskie 1-2 g
  • Woda 650 ml
  • Sól 20 g


Dodatki:

  • Salami Finocchiona
  • Krem truflowy
  • Cebula czerwona
  • Mozzarella w zalewie InBianco
Przygotowanie

Ciasto
Metoda: metoda bezpośrednia z użyciem świeżych drożdży.
Wydajność: 7 kulek o wadze 240 g


Mąkę z wodą przełóż do miski miksera. Zacznij mieszać mikserem spiralnym na prędkości 1 przez 2-3 min., aż powstanie surowe ciasto. Zatrzymaj mikser i pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 10-15 min. Wznów mieszanie. Dodaj pokruszone drożdże piwowarskie i powoli dolej pozostałą część wody. Po utworzeniu wiązań glutenowych dodaj sól. Temperatura wyrobionego ciasta powinna wynosić ok. 23-24°C. Wyjmij ciasto z miksera i pozwól mu odpocząć na blacie (30 min. w lecie, 1 godz. w zimie).

Ciasto i zaczyn

W temperaturze otoczenia:
1. Pozostaw ciasto do odpoczynku w temperaturze pokojowej (16°C) przez kolejne 18-20 godz.
2. Uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw do odpoczynku w pudełkach na kolejne 3-4 godz.

W lodówce:
1. Po 1-2 godz. odpoczynku w temperaturze pokojowej umieścić ciasto w chłodziarce w temp. 4°C na 24 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw w pudełkach na kolejne 3-4 godz.


Wypiek
Piec na drewno: sugerowana temperatura 420-460°C.
Piec elektryczny: sugerowana temperatura 420-460°C.

 

Pizza FinocchiettaPizza Finocchietta
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Pizza Finocchietta
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza Finocchietta
Trendbook 2023

Pobierz najnowszy Trendbook 2023 dla branży horeca:

  • wypowiedzi ekspertów
  • wywiady
  • ciekawostki
  • i wiele więcej!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj dostęp do bezpłatnej publikacji.

Zamknij
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu