Przejdź do głównej treści
Pizza Mattina
Pizza MattinaPizza Mattina
Kategoria: Pizza

Pizza Mattina

Składniki

Ciasto na pizzę neapolitańską

  • Mąka pszenna Petra 5063 1000 g
  • Drożdże piwowarskie 1-2 g
  • Woda 650 ml
  • Sól 20 g

 Dodatki:

  • Pancetta Supercoppata
  • Jaja rozm. L
  • Cebula czerwona
  • Ser Grana Padano DOP w płatkach
Przygotowanie

Ciasto
Metoda: metoda bezpośrednia z użyciem świeżych drożdży.
Wydajność: 7 kulek o wadze 240 g


Mąkę z wodą przełóż do miski miksera. Zacznij mieszać mikserem spiralnym na prędkości 1 przez 2-3 min., aż powstanie surowe ciasto. Zatrzymaj mikser i pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 10-15 min. Wznów mieszanie. Dodaj pokruszone drożdże piwowarskie i powoli dolej pozostałą część wody. Po utworzeniu wiązań glutenowych dodaj sól. Temperatura wyrobionego ciasta powinna wynosić ok. 23-24°C. Wyjmij ciasto z miksera i pozwól mu odpocząć na blacie (30 min. w lecie, 1 godz. w zimie).

Ciasto i zaczyn

W temperaturze otoczenia:
1. Pozostaw ciasto do odpoczynku w temperaturze pokojowej (16°C) przez kolejne 18-20 godz.
2. Uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw do odpoczynku w pudełkach na kolejne 3-4 godz.

W lodówce:
1. Po 1-2 godz. odpoczynku w temperaturze pokojowej umieścić ciasto w chłodziarce w temp. 4°C na 24 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki uformuj ciasto do pożądanej wagi i pozostaw w pudełkach na kolejne 3-4 godz.


Wypiek
Piec na drewno: sugerowana temperatura 420-460°C.
Piec elektryczny: sugerowana temperatura 420-460°C.

Pizza MattinaPizza Mattina
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pizza Mattina
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza Mattina
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu