Kategoria: Przystawki
10 osób
Składniki
• Oliwa 100 ml
• Ryż Arborio 500 g
• Czosnek 4 ząbki
• Szalotka 2 szt.
• Wino białe do gotowania Campi Reali 200 ml
• Bulion rybny
• Szafran nitki 2 g
• Olej 100 ml
• Krewetki argentyńskie 10 szt.
• Małże 500 g
• Chorizo 500 g
• Miks świeżych papryk – do dekoracji
• Koper włoski, szczypior – do dekoracji
Przygotowanie
Na oliwie przesmaż ryż, dodaj 2 ząbki czosnku i szalotki, podlej 100 ml białego wina, odparuj. Dodaj szafran. Kontynuuj gotowanie, dolewając bulion rybny, aż ryż będzie al dente.
Na drugiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek, obsmaż krewetki i małże, dolej 100 ml białego wina. Gdy 3/4 wina odparuje, dodaj chorizo w plastrach.
Sposób podania:
Paellę serwuj na minipatelniach. Udekoruj według uznania.