Przejdź do głównej treści
Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią
Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dyniąSałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią
Kategoria: Sałatki

Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią

10 osób
Składniki

• Dynia kostka 200 g
• Woda, sól, cukier, ocet biały winny – do marynaty
• Topinambur 3 szt.
• Olej Yes Chef 300 ml
• Burak 800 g
• Pureé calamansi Ponthier 3 łyżki
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 3 łyżki
• Musztarda dijon 3 łyżki
• Cukier biały 100 g
• Białe wino 150 ml
• Ocet czerwony figa 3 łyżki
• Gruszka 500 g
• Pieprz czerwony w ziarnach – do smaku
• Rolada kozia pleśniowa 1 kg
• Cukier trzcinowy 20 g
• Rukola 300 g

Dodatki:
• Sezam 
• Pistacje Cook Premium 
• Mikropor

Przygotowanie

Z wody, soli, cukru i białego octu winnego przygotuj marynatę do dyni. Do gorącej marynaty włóż dynię, odstaw całość do wystygnięcia.

Topinambur pokrój w cienkie plastry i smaż na rozgrzanym do temp. 130°C oleju. Chipsy przełóż na papier, pozbywając się nadmiaru oleju i odłóż do wysuszenia. 

Buraki upiecz w temp. 140°C przez ok. 3 godz. Ostudź i pokrój na kawałki.  

Z pureé, miodu, musztardy i oleju przygotuj winegret. 

W rondlu z cukru białego przygotuj karmel, podlej białym winem, a następnie octem figowym. Do rondla z zalewą wrzuć pokrojoną w drobną kostkę obraną gruszkę, duś do otrzymania konsystencji chutney. Odstaw do ostudzenia i dopraw czerwonym pieprzem.

Roladę pokrój w plastry, każdy posyp brązowym cukrem i opal palnikiem na złoty kolor.

Rukolę wymieszaj z winegretem. Upraż sezam, do dekoracji wykorzystaj też pistacje i minipor.

Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dyniąSałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią
Czego szukasz?
Zamknij
Sałatka z rukoli z kozim serem, burakiem i dynią
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu