Przejdź do głównej treści
Burger Włoski z burattą i salami piccante
Burger włoski z burattą i salami piccanteBurger włoski z burattą i salami piccante

Burger włoski z burattą i salami piccante

5 osób
Składniki

• Bułka hamburgerowa maślana 5 szt.
• Masło 80 g
• Antrykot wołowy świeży 1 kg
• Pomidory 300 g
• Oliwa 40 ml
• Sól morska
• Pieprz gruboziarnisty
• Czosnek
• Bazylia świeża 1 doniczka
• Salami picante spianata 250 g
• Burrata mrożona 2 szt
• Sos bazyliowy 150 g
• Rukola 50 g
• Frytki proste świeże 12 mm 500 g

Przygotowanie

Sposób przygotowania:
Antrykot wołowy zmiel na dużych oczkach i uformuj burgera.

Przygotuj concasse z pomidorów: pomidory sparz we wrzątku, następnie obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Przełóż do miski, dopraw oliwą, solą morską, pieprzem gruboziarnistym i drobno posiekaną bazylią (opcjonalnie dodaj ząbek czosnku).

Salami pokrój na cienkie plastry przy użyciu krajalnicy. Rozmrożoną wcześniej burratę wyjmij z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem poszarp.

Burgera zgrilluj. 

Bułkę maślaną przyrumień na teflonowej patelni z odrobiną masła.

Sposób podania:
Spód bułki posmaruj sosem bazyliowym, dodaj rukolę. Na bułkę wyłóż burgera i plastry salami. Kolejno dodaj concasse z pomidorów, burratę, bazylię. Górną część bułki posmaruj sosem bazyliowym. Przygotuj frytki proste (sugerowana porcja na jedną osobę to 100 g).

Burger włoski z burattą i salami piccanteBurger włoski z burattą i salami piccante
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Burger włoski z burattą i salami piccante
Czego szukasz?
Zamknij
Burger włoski z burattą i salami piccante
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu