Przejdź do głównej treści
Risotto z gruszkami i gorgonzolą
Risotto z gruszkami i gorgonzoląRisotto z gruszkami i gorgonzolą

Risotto z gruszkami i gorgonzolą

4 osoby
Składniki

Bulion:
• Gruszka 400 g
• Włoszczyzna
(marchew, biała cebula, seler naciowy) 150 g
• Woda 1 l

Risotto:
• Ryż Vialone Nano 320 g
• Szalotka 2 szt.
• Prosecco 100 ml
• Ser gorgonzola piccante  200 g
• Rozmaryn suszony 20 g
• Zimne masło 150 g

Dodatki:
• Starty ser Parmigiano Regiano 100 g
• Oliwa z oliwek extra virgin 25 ml
• Sól 20 g
• Krem balsamiczny gruszka i orzech

Przygotowanie

Bulion:
Gruszki obierz, miąższ z gruszek odłóż do wykorzystania przy przygotowaniu risotto, a ze skórek gruszki wraz z włoszczyzną ugotuj bulion.

Risotto:
Zarumień szalotkę na oliwie, dodaj ryż i praż przez chwilę. Gdy całość nabierze odpowiedniej temperatury, dolej prosecco i zagotuj do odparowania. Kontynuuj gotowanie, dolewając bulionu warzywnego. W połowie gotowania wrzuć obrany wcześniej ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ gruszek i ser. Zdejmij z ognia i dopraw masłem rozmarynowym (wymieszaj zimne masło z suszonym, rozdrobnionym rozmarynem).

Sposób podania:
Na talerz wyłóż risotto, solą, startym parmezanem, oliwą z oliwek i kremem balsamicznym.

Risotto z gruszkami i gorgonzoląRisotto z gruszkami i gorgonzolą
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Risotto z gruszkami i gorgonzolą
Czego szukasz?
Zamknij
Risotto z gruszkami i gorgonzolą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu