Przejdź do głównej treści
Pizza fritta z stracciatellą z sosem białym, figą, suszoną oliwką i prosciutto crudo
Kategoria: Street food

Pizza fritta z stracciatellą z sosem białym, figą, suszoną oliwką i prosciutto crudo

1 osoba
Składniki

Receptura pizza fritta
Mąka pszenna do pizzy 5037 1 kg
Woda 600 g
Drożdże świeże 1 g
Sól 25 g

Dodatki:
Ser stracciatella 
Prosciutto crudo 
Figa
Oliwki Kalamata

Sos biały:
Śmietanka UHT 34% 
Rozmaryn cięty
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Wyrabiaj ciasto, zaczynając od mąki i drożdży, stopniowo dolewając do nich wodę. Po zawiązaniu siatki glutenowej dodaj sól i dalej wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, do osiągnięcia temperatury ciasta 23°C . Wyjmij je z dzieży i pozostaw na blacie do odpoczynku w temperaturze otoczenia przez 30 minut. Następnie formuj kulki o wadze 240-280 g, pozostaw do odpoczynku w temperaturze otoczenia na kolejne 2 h. Ciasto umieść w lodówce na min. 24 h. Wyciągnij z lodówki min. 2 h przed smażeniem. Uformuj z niego pizzę, a następnie włóż ją do rozgrzanej frytury o temperaturze 170°C. Ciasto smaż, obracając co jakiś czas, do uzyskania złotego koloru. Na tak wysmażoną pizzę wyłóż ulubione składniki.

Tomasz Apanasewicz
Autor przepisu
Tomasz Apanasewicz
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pizza fritta z stracciatellą z sosem białym, figą, suszoną oliwką i prosciutto crudo
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza fritta z stracciatellą z sosem białym, figą, suszoną oliwką i prosciutto crudo
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu