Kategoria: Wege
5 osób
Składniki
- Czarna bułka do burgera z sezamem Grano 5 szt.
- Jackfruit 1 puszka
- Sos chili 100 g
- Morela suszona Cook Basic 80 g
- Świeże chili 1 szt.
- Sos BBQ 100 g
- Gruszka duża 1 szt.
- Kolendra ziarno szczypta
- Anyż gwiazdki kilka gwiazdek
- Kardamon 4 ziarna
- Imbir korzeń 3 cm
- Vegeburger z kalafiora Cook Vege 5 szt.
- Majonez wege 200 g.
- Kremowy serek wegański 100 g
- Żurawina Cook Premium 90 g
- Wasabi 10 g
- Vege cheddar 5 plastrów
- Sałatka wakame 100 g
- Pomidor pokrojony na plastry 2 szt.
- Pak choi 1 szt.
- Sałata rzymska baby 2 szt.
- Tempura Asiya 100 g
Przygotowanie
Jackfruita, chilii, morelę suszoną oraz gruszkę pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podsmaż jackruita, dodaj chili, ziarna kolendry, anyż oraz kardamon. Podlej odrobiną sosu bbq, dodaj posiekany imbir, smaż całość do osiągnięcia konsystencji sosu chutney.
Przygotuj dressing: majonez, kremowy serek, żurawinę i odrobinę wasabi wymieszaj w misce.
Pok choi podziel na mniejsze kawałki, obtocz w tempurze i usmaż na głębokim tłuszczu. Sałatę rzymską przekrój na pół i grilluj.
Burgery warzywne usmaż na patelni. Na koniec połóż na nich plaster wegańskiego cheddara.
Bułkę opiecz na grillu.