Przejdź do głównej treści
Consommé grzybowe z tofu i kukurydzą
Consommé grzybowe z tofu i kukurydząConsommé grzybowe z tofu i kukurydzą
Kategoria: Wege

Consommé grzybowe z tofu i kukurydzą

Składniki
  • Suszone grzyby 30 g
  • Podgrzybek mrożony 400 g
  • Grzyby shitake suszone 100 g
  • Konbu 40 g
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Woda 2 l
  • Kukurydza 2 kolby
  • Tofu 300 g
  • Agar 3 g
  • Shimeji świeże 1 op.
  • Sweet chilli 100 g
  • Imbir 2 cm
  • Tempeh 200 g
  • Wędzona papryka Horeca Aroma Gold
  • Kmin rzymski
  • Sól
  • Sos sojowy jasny
  • Cukier
  • Sól
Przygotowanie

Tofu pokrój w dość grube plastry, dopraw sosem sojowym, sweet chilli i startym imbirem. Odstaw na noc do lodówki.

Przygotuj puder z tempehu: pokrój tempeh na mandolinie w cienkie plastry, następnie usmaż w gorącym oleju. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, drobno posiekaj i przełóż na noc do dehydratora . Następnie dopraw go wędzoną papryką, kuminem i solą.

Cebulę oraz czosnek przypiecz na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody, następnie dodaj: cebulę, czosnek, grzyby oraz konbu. Całość gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godz. Następnie przecedź przez drobne sito, dopraw do smaku: sosem sojowym, cukrem oraz solą.

Z przecedzonego wywaru zachowaj ugotowane shitake, pokrój je w drobną kostkę. Połącz z częścią wywaru i Agarem (stosuj Agar w proporcji 5 g na 1 l wody) - przygotuj galaretkę.

Kukurydzę ugotuj i opal palnikiem, pokrój na mniejsze kawałki.

Sposób podania:
W głębszym talerzu ułóż tofu, kukurydzę i dodatki. Zalej całość consommé, udekoruj.

Consommé grzybowe z tofu i kukurydząConsommé grzybowe z tofu i kukurydzą

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Consommé grzybowe z tofu i kukurydzą
Czego szukasz?
Zamknij
Consommé grzybowe z tofu i kukurydzą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu