Przejdź do głównej treści
Krem z batatów z mlekiem kokosowym
Krem z batatów z mlekiem kokosowymKrem z batatów z mlekiem kokosowym
Kategoria: Wege

Krem z batatów z mlekiem kokosowym

10 osób
Składniki
  • Batat świeży lub bataty mrożone 2,5 kg
  • Mleko kokosowe 700 g
  • Wywar warzywny 500 g
  • Oliwa chili – do dekoracji
  • Chilli 1 szt.
  • Wege śmietana 400 g
  • Biały pieprz - do smaku
  • Kasza gryczana 100 g
  • Wegańskie klopsiki z Vegebazy 10 szt.
  • Olej 100 ml
  • Kolendra świeża 1 mały pęczek
  • Pasta curry 60 g
  • Wędzona papryka 1 mała łyżeczka
  • Masło orzechowe 80 g
  • Cebula 300 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Wanilia 1 laska
  • Majonez wege
  • Imbir świeży 3 cm
  • Sól
Przygotowanie

Bataty dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na pół, dopraw solą i skrop oliwą. Następnie zawiń bataty w folię aluminiową i włóż do pieca rozgrzanego do 160°C na ok. 50 minut. Odstaw do wystudzenia, następnie wydrąż miąższ.

Do garnka wlej olej,  gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Gdy warzywa się zeszklą, wlej mleko kokosowe i dodaj wanilię. Całość gotuj aż do momentu odparowania połowy jego objętości płynu. Dodaj bataty, wywar i śmietanę. Dokładnie zagotuj, następnie zmiksuj na gładką masę. Dopraw białym pieprzem i wędzoną papryką oraz masłem orzechowym.

Olej podgrzej do 60°C i dodaj część kolendry – zmiksuj i przecedź przez filtr od kawy.

Kaszę gryczaną upraż w głębokim tłuszczu – tak aby powstał popcorn.

Majonez wegański zmiksuj ze świeżą kolendrą – dopraw solą i pieprzem.

Z Vegebazy przygotuj klopsiki według przepisu na opakowaniu – piecz w piekarniku w temp. 190°C ok. 5 min.


Sposób podania:
Zupę wylej na talerz, ułóż klopsiki, majonez, udekoruj całość olejem i popcornem.

Krem z batatów z mlekiem kokosowymKrem z batatów z mlekiem kokosowym

Zobacz też kategorie

Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Krem z batatów z mlekiem kokosowym
Czego szukasz?
Zamknij
Krem z batatów z mlekiem kokosowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu