Przejdź do głównej treści
Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru
Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiruPierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru
Kategoria: Wege

Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru

5 osób
Składniki
  • Vegebaza Cook Vege 200 g
  • Woda
  • Olej z pestek winogron
  • Buraki średniej wielkości 2 szt.
  • Imbir 2 cm
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kolendra
  • Ciasto wonton do smażenia 15 arkuszy
  • Bulion warzywny 0,6 l
  • Seler 600 g
  • Napój sojowy 400 g
  • Sól, pieprz
  • Boczniak mikołajkowy 7-8 szt.
  • Grzyby enoki 2 op.
  • Czerwone wino 400 g
  • Anyż 5 gwiazdek
  • Cynamon kora 1 szt.
  • Cukier 200 g
  • Cebula czerwona 300 g


Dodatki:

  • Olej szczypiorkowy
  • Chipsy z topinamburu
Przygotowanie

Buraki zawiń szczelnie w folię aluminiową, włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C, piecz około 90 min. Gdy będą miękkie, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Seler pokrój w równa kostkę, zalej napojem sojowym i gotuj do miękkości. Zmiksuj na gładkie purée, dopraw solą i pieprzem.

Z czerwonego wina, anyżu, cynamonu, cukru przygotuj zaprawę do cebuli: połącz wszystkie składniki i całość zagotuj. Cebulę pokrój w łódeczki, przełóż do gorącej zalewy. Odstaw do ostygnięcia.

Vegebazę wymieszaj z wodą i olejem - według proporcji z opakowania. Dodaj zmiksowane buraki, posiekany imbir, czosnek, kolendrę. Z tak przygotowanym farszem sklej pierożki z ciasta wonton. Przed podaniem pierożki usmaż na oleju, a następnie podlej bulionem warzywnym, przykryj i zaparuj.Na oleju przesmaż boczniaki i grzyby enoki. 

Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiruPierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru
Czego szukasz?
Zamknij
Pierożki gyoza z farszem z buraków i imbiru
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu