Przejdź do głównej treści
Bulion z pieczonej kaczki
Bulion z pieczonej kaczkiBulion z pieczonej kaczki
Kategoria: Zupy

Bulion z pieczonej kaczki

10 osób
Składniki

Bulion:
• Kaczka cała 1 szt.
• Włoszczyzna (por, marchew, seler, korzeń pietruszki) po 1 szt.
• Woda 5 l
• Tymianek świeży 2 gałązki
• Sól, pieprz – do smaku

Naleśniki:
• Mąka 100 g
• Mleko 200 ml
• Jaja 1 szt.
• Natka pietruszki 20 g

Ciasto na pierogi:
• Mąka pszenna 1 kg
• Żółtko jaj 4 szt.
• Słodka śmietana 300 ml
• Masło rozpuszczone 60 g
• Sól – do smaku
• Wrzątek – do konsystencji

Dodatki:
• Sól, pieprz – do smaku
• Majeranek świeży – do smaku
• Marchew młoda, por mini, seler korzeń

Przygotowanie

Bulion:
Kaczkę podziel na pół. Włoszczyznę i jedną połowę kaczki zalej wodą, zacznij gotować na małym ogniu. Drugą połowę kaczki upiecz w piecu na złoty kolor w temp. 200oC, a następnie dodaj do bulionu ze świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Bulion gotuj przez kolejne 3 godz.

Naleśniki:
Z mąki, mleka i jajka zrób ciasto naleśnikowe, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Usmaż naleśniki, zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.

Pierogi:
Kaczkę wyjmij z bulionu, poszarp na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Ciasto wyrób, zaparzając wrzątkiem. Ulep pierożki, napełniając je przygotowanym farszem z kaczki.

Sposób podania:
Paski z naleśników, pierożki, marchew, por i seler wyłóż na talerz. Zalej gorącym bulionem.

Bulion z pieczonej kaczkiBulion z pieczonej kaczki
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Bulion z pieczonej kaczki
Czego szukasz?
Zamknij
Bulion z pieczonej kaczki
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu