
• Udka z kurczaka kukurydzianego 3 szt.
• Olej rzepakowy do konfitowania 1 l
• Cynamon 2 laski
• Anyż 2 gwiazdki
• Tymianek świeży 4 gałązki
• Bataty 3 kg
• Oliwa pomace Yes Chef 50 ml
• Olej 100 ml
• Masło 50 g
• Cebula 300 g
• Czosnek 100 g
• Chilli 50 g
• Mleczko kokosowe Asiya 1 l
• Wanilia laska 5 g
• Śmietanka 30% 500 ml
• Olej sezamowy 100 ml
• Lecite Texturas 15 g
• Pieprz biały Horeca Aroma – do smaku
• Sól - do smaku
Dodatki:
• Mikroliście
• Oliwa EV chilli Ollio
• Plastry rzodkiewki
Udka kurczaka przypraw: dodaj anyż, cynamon i świeży tymianek, zalej olejem i konfituj pod przykryciem w temp. 120°C przez 3 godziny.
Bataty dokładnie umyj, pokrój wzdłuż na pół, dopraw solą, skrop oliwą pomace i zawiń w folię aluminiową. Włóż do pieca rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 minut. Po wyjęciu bataty wystudź i wydrąż miąższ.
Do garnka wlej olej i dodaj masło, a gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Gdy warzywa się zeszklą, wlej do garnka mleczko kokosowe i dodaj wanilię. Całość gotuj do momentu odparowania połowy objętości mleka. Do garnka dorzuć miąższ batatów i po zagotowaniu zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj.
Olej sezamowy zmiksuj na wolnych obrotach z Lecite do uzyskania pianki.