Przejdź do głównej treści
Krem z dyni z borowikami
Krem z dyni z borowikamiKrem z dyni z borowikami
Kategoria: Zupy

Krem z dyni z borowikami

10 osób
Składniki

• Dynia 800 g
• Borowik cały Forrest 150 g
• Cebula 100 g
• Świeży tymianek 20 g
• Sól w płatkach 10 g
• Bulion warzywno-wołowy 1,3 l
• Masło klarowane Yes Chef 120 g
• Śmietana 150 ml
• Sól i pieprz - do smaku

Dodatki:
• Prażone pestki dyni 
• Krem balsamiczny gruszkowo-orzechowy Carandini
• Śmietana

Przygotowanie

Dynię obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą z chili i przypraw płatkami soli. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180℃. Borowiki i cebulę podsmaż na maśle klarowanym. Dynię i podsmażone z cebulą borowiki przełóż do garnka i zalej bulionem, gotuj przez ok. 40 minut. Następnie dodaj świeży tymianek i zmiksuj ze śmietaną i zimnym masłem na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. 

Sposób podania:
Przelej na talerz i udekoruj prażonymi pestkami dyni, polej kremem balsamicznym i śmietaną.

Krem z dyni z borowikamiKrem z dyni z borowikami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Krem z dyni z borowikami
Czego szukasz?
Zamknij
Krem z dyni z borowikami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu